Food Waste: Με το orderit ήρθε καιρός να περιορίσουμε τη φύρα

Το food waste ή αλλιώς φύρα αποτελεί αγκάθι σχεδόν για όλα τα εστιατόρια. Ως φύρα ονομάζουμε τα υλικά εκείνα που πετάμε, επειδή δε χρησιμοποιούμε. Με αφορμή ότι στις 29 Σεπτεμβρίου γιορτάσαμε την Διεθνή Ημέρα Ενημέρωσης για την Απώλεια και τη Σπατάλη του Φαγητού, θα θέλαμε να συζητήσουμε πως η orderit συνδράμει στο να σταματήσουμε να έχουμε σπατάλη φαγητού στο εστιατόριό μας.

Ως φύρα λογίζονται οι τροφές εκείνες που δε χρησιμοποιούνται, είτε επειδή δεν είναι όμορφες οπτικά και τις πετάμε για αυτό το λόγο-κάτι που μας φαίνεται εξαιρετικά περίεργο, είτε εκείνες που δε χρησιμοποιούμε, επειδή έχουμε κάνει κάποιον λανθασμένο υπολογισμό στις παραγγελίες μας. Σχετικά με τις τροφές που πετάμε λόγω κακής εμφάνισης είναι ίσως το μεγαλύτερο αγκάθι, καθώς πραγματικά δεν έχουμε κανένα λόγο να μην τις χρησιμοποιούμε στο φαγητό μας.

Το γεγονός ότι ένα υλικό, μπορεί να είναι χτυπημένο ή να έχει κάποιο άλλο "ελάττωμα" δεν σημαίνει ότι δεν είναι νόστιμο ή θρεπτικό. Ακριβώς το αντίθετο, μάλιστα. Όπως, οι άνθρωποι έχουμε ατέλειες έτσι και τα τρόφιμα. Δεν υπάρχει τίποτα άνοστο σε μια χτυπημένη ντομάτα ή σε ένα πιο σκούρο μανιτάρι. Αντιθέτως, εάν προστεθούν προσφέρουν εξίσου, νοστιμιά στο φαγητό μας. Οφείλουμε να εξοικειωθούμε και με τα λιγότερο "όμορφα" υλικά, για αυτό παρακάτω θα βρείτε και κάποια από αυτά.

Ως φύρα, λογίζονται επίσης και μέρη από τα προϊόντα, τα οποία δεν μαγειρεύονται σχεδόν ποτέ. Τέτοια μπορεί να είναι για παράδειγμα: τα πόδια από την κότα, οι καρδιές της ντομάτας και τα κουκούτσια από τα αγγούρια και πολλά ακόμα. Ωστόσο, είμαστε σίγουροι πως με σωστό υπολογισμό, με πιο δημιουργικές συνταγές και με πολλή έμπνευση θα δημιουργηθούν συνταγές-διαμάντια που θα ελαττώνουν την φύρα αυτήν! Εάν κάτι τέτοιο δεν σας εμπνέει, τότε η αγορά ενός κομποστοποιητή στο εστιατόριό σας θα αποβεί σωτήρια!

Food Waste: Με το orderit ήρθε καιρός να περιορίσουμε τη φύρα

Ποσοστά που αποδεικνύουν πόσο σοβαρή είναι το food waste στην Ελλάδα

Κάποια ποσοστά που μας έρχονται από το 2015 δείχνουν την Ελλάδα πρώτη στην σπατάλη φαγητού παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, πετάχτηκαν συνολικά, ανά κεφαλή, 142 κιλά διαθέσιμου φαγητού και επτά κιλά ανά κεφαλή από τον τομέα της εστίασης. Νούμερα αποτρεπτικά και λυπηρά, αν σκεφτούμε το πόσοι άνθρωποι πεινούν ή δυσκολεύονται, έστω και με τα βασικά ψώνια της εβδομάδας. Επομένως, η δράση γύρω από το food waste είναι κάτι παραπάνω από αναπόφευκτη.

Η ανάγκη μείωσης της φύρας για την κοινωνία

Όταν πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται με τα βασικά ψώνια της εβδομάδας και όταν πολλοί ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας το να έχουμε υψηλά ποσοστά σπατάλης και φαγητού στα σκουπίδια είναι κάτι που μας θλίβει βαθύτατα. Ειδικότερα, αναλογιζόμενοι πως το 2015 βρισκόμασταν σε βαθιά οικονομική κρίση τα ποσοστά αυτά μαρτυρούν έλλειψη εκπαίδευσης γύρω από το food waste για το πώς να το μειώσουμε τόσο στην εστίαση, όσο και στις οικίες μας.

Η μείωση της φύρας σημαίνει ότι λιγότερη ποσότητα φαγητού καταλήγει στα σκουπίδια, φαγητό το οποίο θα μπορούσε να δοθεί σε κάποιον συνάνθρωπό μας ή να χρησιμοποιηθεί με κάποιον άλλον τρόπο. Η κομποστοποίηση για παράδειγμα, είναι σωτήρια για να μην πετάμε φαγητό ή προϊόντα. Ή το να δημιουργούμε κάτι άλλο από το υπάρχουν φαγητό μας είναι επίσης παράδειγμα προς μίμηση. Γενικότερα, το να προσπαθούμε συνειδητά αυτήν την εβδομάδα να πετάξουμε λιγότερο φαγητό από την προηγούμενη και την επόμενη λιγότερο από αυτήν είναι πραγματικά σωτήριο για την κοινωνία μας.

Επιπλέον, υπάρχουν οργανισμοί που δέχονται φαγητό ή τρόφιμα που δεν θέλετε πια και τα μοιράζουν σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Οποιαδήποτε πράξη που κρατάει το φαγητό ή τα τρόφιμα ένα βήμα πριν τον κάδο είναι δώρο.

Food Waste: Με το orderit ήρθε καιρός να περιορίσουμε τη φύρα

Η ανάγκη μείωσης της φύρας για τα εστιατόρια

Τα εστιατόρια είναι κι αυτά έρμαια της φύρας, αφού πετάνε κάθε μέρα μεγάλες ποσότητες φαγητού. Ακόμα, και το φαγητό που καταλήγει από το πιάτο του πελάτη στα σκουπίδια είναι σπατάλη. Για να μειώσετε αυτήν την σπατάλη, αυτό που έχετε να κάνετε είναι να παρατηρήσετε ποια πιάτα είναι αυτά με τη μεγαλύτερη φύρα και να προσαρμόσετε ανάλογα την ποσότητα σε αυτά. Δεν χρειάζεται να έχετε τεράστιες μερίδες, αφού όσο μεγαλύτερες είναι οι μερίδες - οι οποίες πιθανώς να μην καταναλώνονται- τόσο μεγαλύτερη φύρα έχετε.

Το να πετάτε υλικά που δεν χρειάζεστε πια είναι κάτι πολύ πιθανό επίσης. Το να πετάτε υλικά πριν καν τα μαγειρέψετε, επειδή μπορεί να χάλασαν με τον καιρό είναι εξαιρετικά επιζήμιο για την επιχείρησή σας. Αφού, πληρώσατε κάτι, το αγοράσατε, το πετάξατε και μετά (πολύ πιθανό) να το ξαναγοράσετε επειδή το χρειάζεστε. Έτσι, το να αγοράζετε περισσότερο από αυτό που χρειάζεστε, λόγω κακής οργάνωσης ή ανασφάλειας είναι λάθος και με τον καιρό καταλήγει σε οικονομική καταστροφή.

Ο σωστός υπολογισμός ποσοτήτων και παραγγελιών είναι σωτήριος τόσο για την τσέπη σας, όσο και για το περιβάλλον και την κοινωνία. Ακόμα, όπως ισχύει και για τα νοικοκυριά, εάν σας περισσεύουν ποσότητες φαγητού που δεν έφτασαν ποτέ σε πιάτα για κατανάλωση, μπορείτε να δώσετε το φαγητό που έμεινε σε κάποιον φιλανθρωπικό οργανισμό ή σωματείο κατάλληλο για μοίρασμα φαγητού.

Πώς μπορούμε να περιορίσουμε τη φύρα στο εστιατόριό μας με η orderit;

Food Waste: Με το orderit ήρθε καιρός να περιορίσουμε τη φύρα

Με την orderit μπορείτε να περιορίσετε σε μεγάλο βαθμό τη φύρα στο χώρο της εστίασής σας. Πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; Κάθε μέρα υπολογίζετε και παραγγέλνετε την ποσότητα που χρειάζεστε για την μέρα εκείνη. Εννοείται, επίσης πως οι παραγγελίες στέλνονται τη μέρα και την ώρα που θέλετε εσείς. Επομένως, ο υπολογισμός σας είναι για την ημέρα εκείνη αποκλειστικά, χωρίς να χρειάζεται να παραγγέλνετε παραπάνω για άλλη μέρα.

Με την orderit καθημερινά εξοικονομείτε χρόνο και χρήματα, αφού η διαδικασία της παραγγελίας είναι πολύ γρήγορη και απλή. Ακριβώς παραγγέλνετε τα προϊόντα που θέλετε και τις ποσότητες που χρειάζεστε, σαν να παραγγέλνετε τον καφέ σας. Η ευκολία της διαδικασίας συνδράμει στο να μειωθεί η σπατάλη του φαγητού, αφού είναι τόσο γρήγορη που και κάθε μέρα να την τρέχετε δεν σπαταλάτε καθόλου χρόνου, αντιθέτως εξοικονομείτε. Επιπλέον, με την orderit υπάρχει απόλυτη ακρίβεια στις ποσότητες πχ παραγγέλνετε 10 πατάτες-10 πατάτες σας έρχονται χωρίς στρογγυλοποίηση ή διάφορες άλλες μεθόδους, όπου καταλήγετε με μεγαλύτερε ποσότητες.

Ακόμα, υπάρχει άμεση επικοινωνία μέσω εσωτερικής πλατφόρμας με τον προμηθευτή, επομένως εάν μετανιώσετε για κάτι ή θεωρείτε ότι έχετε παραγγείλει μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα από αυτήν που χρειάζεστε, τότε μπορείτε να διαμορφώσετε την παραγγελία σας αναλόγως, πριν εκείνη ξεκινήσει. Πώς μπορείτε να βεβαιωθείτε για κάτι τέτοιο; Φυσικά, μέσα από το ειδικό tracking που μπορείτε να βλέπετε τις παραγγελίες σας.

Δείτε πώς εξοικονομείτε χρόνο και χρήματα με την orderit εδώ.