Νέος σε μια κουζίνα; 3+1 τρόποι για να ανταπεξέλθεις

Νέος σε μια κουζίνα. Καταλαβαίνουμε πως η φράση αυτή φαντάζει αρκετά τρομακτική για αρκετούς από εσάς και το νιώθουμε απόλυτα. Το να είσαι νέος σε μια κουζίνα μοιάζει αρκετά με ένα χρυσόψαρο έξω μια γυάλα, που όμως φτάνει να μπει μέσα και κάνει μανιώδεις προσπάθειες για να τα καταφέρει. Επιπλέον, ξέρουμε πως δεν σταματάς να είσαι νέος σε μια κουζίνα μόλις κλείσεις μήνα. Πολλοί δυνάμει Chefs, ίσως χρειαστούν ακόμα και ένα χρόνο για να συνηθίσουν τη δουλειά.

Τι είναι το πραγματικά δύσκολο για εσένα που είσαι νέος σε μια κουζίνα;

Το πιο δύσκολο και αγχωτικό από όλα είναι η πίεση των χρόνων και η καλή επικοινωνία με τους συναδέλφους σου. Μια κουζίνα πρέπει να λειτουργεί ρολόι και όλοι οι εργαζόμενοι μέσα σε αυτήν να έχουν όρια και προκαθορισμένους ρόλους. Αντίστοιχα, και η σχέση της κουζίνας και του service πρέπει να είναι ανάλογη. Πρέπει να λειτουργείτε σαν καλοκουρδισμένη μηχανή για να προλάβετε τους χρόνους, αλλιώς μετά προκαλούνται πολλές εντάσεις, τριβές και συγκρούσεις. Λόγω της κούρασης, της πίεσης και των υψηλών θερμοκρασιών που κυριαρχούν εκεί, η κουζίνα καταλήγει να είναι ένα μέρος ανυπόφορο, που σε τίποτα δε θυμίζει ένα χώρο δημιουργίας και έμπνευσης, όπως θα έπρεπε να είναι.

Σαν καινούριος στην κουζίνα οφείλεις να είσαι συνεπής και εγκρατής. Πρέπει να θυμάσαι πως το να χαθεί η μπάλα από λάθος κατανομή πόστων και χρόνου, είναι κάτι πολύ φυσιολογικό και πως η ψυχραιμία και η υπομονή θα σε σώσουν από κάποιο επιπλέον άγχος την ώρα εκείνη. Και να θυμάσαι πως σε καμία περίπτωση δε φταις για όλα εσύ. Παρόλο που μπορεί να νιώθεις έτσι. Πολλές φορές μπορεί να φταίει το service, οι ανώτεροί σου ή γενικότερα η έλλειψη χρόνου. Ξέρεις τι μπορεί να προκαλέσει μεγάλο χάσιμο χρόνου και να πάει πίσω τη δουλειά σου; Η διαδικασία των παραγγελιών. Ένας τομέας δύσκολος, περίπλοκος και χρονοβόρος για τον οποίο θα μιλήσουμε συγκεκριμένα σε λίγο.

Οι πολλοί συγκεκριμένοι και έντονοι χρόνοι οδηγούν σε τεταμένες σχέσεις μεταξύ των συναδέλφων και ως επί των πλείστων το εξιλαστήριο θύμα σε όλη αυτήν την κατάσταση είναι ο νέος στην κουζίνα. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να σφίξεις τα δόντια και να μην τα παρατήσεις. Καταλαβαίνουμε απόλυτα τη δυσκολία που κρύβει όλο αυτό, αλλά πηγαίνοντας σε μια κουζίνα πρέπει πάντα να είσαι προετοιμασμένος για τα άτομα που θα βρεις εκεί, που είτε θα αλλάζει ριζικά η συμπεριφορά τους κάθε φορά που έρχονται αντιμέτωπα με δυσκολίες, είτε θα είναι μόνιμα λίγο πιο ιδιαίτεροι...Για του λόγου το αληθές και να σε προετοιμάσουμε κι εσένα, φτιάξαμε έναν πλήρη οδηγό με όσα άτομα είναι πιθανώς να συναντήσεις σε μια κουζίνα.

Πώς μπορείς να ανταπεξέλθεις από όλο αυτό;

Υπάρχουν πολλοί καινούριοι που είτε έχουν σπουδάσει το επάγγελμα και καταλήγουν να τα παρατάνε όταν βρεθούν στην πράξη, είτε υπάρχουν και άτομα που βρίσκουν τη δουλειά, επειδή τους αρέσει και καταλήγουν να την αφήνουν. Για να μην φτάσεις σε αυτό το σημείο, σου έχουμε 3+1 πολύ απλά αλλά άκρως λειτουργικά tips

  1. Θέσε τα όρια σου

Επειδή είσαι νέος σε μια κουζίνα δεν σημαίνει ότι είσαι υποχρεωμένος να αφήνεις κανέναν να σου συμπεριφέρεται άσχημα ή απότομα. Ακόμα κι αν έχεις κάνει λάθος, υπάρχουν τρόποι να συζητηθεί το παραπάνω σκηνικό και να ξεπεραστεί. Ίσα ίσα που επειδή είσαι νέος σε μια κουζίνα μπορείς και πρέπει να κάνεις λάθη, έτσι ώστε αργά, αλλά σταθερά να αρχίσεις να βελτιώνεσαι. Εάν κάποιος συνάδελφος σου μιλάει άσχημα ή σε υποτιμά, θέσε τα όρια σου με ευγένεια και σύνεση και μην αφήσεις κανέναν να μπει ανάμεσα σε εσένα και στον κόπο που έχεις καταβάλει μέχρι να βρεθείς μέσα στην κουζίνα.

2. Πάρε το χρόνο σου

Όλοι χρειαζόμαστε κάποιο χρόνο προσαρμογής όταν πηγαίνουμε σε ένα νέο εργασιακό περιβάλλον, πόσο μάλλον όταν είμαστε καινούριοι στο χώρο και στον τομέα αυτόν. Για αυτό πάρε το χρόνο σου και διατήρησε την ψυχραιμία σου. Να θυμάσαι πως όσο είσαι ο "νέος σε μια κουζίνα", τόσο περισσότερο θα μαθαίνεις και θα εξελίσσεσαι. Όσο θα περνάει ο καιρός θα δεις πως θα γίνεσαι καλύτερος αρκεί να διατηρείς την ψυχραιμία σου, να μην πανικοβάλλεσαι όταν κάνεις λάθη και να μην ταράζεσαι στις τυχόν παρατηρήσεις που θα λαμβάνεις. Να θυμάσαι πάντα πως η κουζίνα είναι το περιβάλλον που θα γνωρίσεις τον εαυτό σου, τα όριά σου και θα μάθεις πώς να τα υπερβείς.

3. Πάρε ανάσες

Όσο πεζό ή συνηθισμένο κι αν ακούγεται, οι αναπνοές μπορούν να απαλύνουν μια κατάσταση και να βελτιώσουν την ψυχολογία μας. Μην τις αμελείς. Σε στιγμές στρεσογόνες και με έντονο άγχος ξεχνάμε να αναπνεύσουμε. Εμείς δεν το καταλαβαίνουμε, αλλά κάποιος που μας παρατηρεί μπορεί να το καταλάβει και όταν μας το αναφέρει, το αντιλαμβανόμαστε.

Είσαι ο νέος σε μια κουζίνα, κι αυτό σημαίνει πως ίσως χρειαστείς περισσότερες αναπνοές. Όταν καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι είσαι αγχωμένος το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αναπνεύσεις συνειδητά. Πάρε κάποιες ανάσες και δοκίμασε να μετρήσεις μέχρι το 10 ή το 20 από μέσα σου, όση ώρα αναπνέεις. Μερικά δευτερόλεπτα δε θα πάνε πίσω τη δουλειά σου, αλλά θα σου χαρίσουν καλύτερη ψυχολογία.

3+1. Orderit

Επειδή είσαι ο νέος στην κουζίνα, δεν σημαίνει ότι δε μπορείς να κάνεις προτάσεις για τη βελτίωση της συνεργασίας και της εξοικονόμησης χρόνου. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, άλλωστε, πολύτιμος χρόνος χάνεται με τις παραγγελίες. Τι υλικά θα χρειαστείτε, τι ποσότητες, τι κόσμο θα περιμένετε, που θα βρείτε προμηθευτή για κάτι επιπλέον που χρειάζεστε. Όλα αυτά οδηγούν σε άπειρα τηλέφωνα και μηνύματα με τον προμηθευτή σας. Ενώ, θα υπάρχουν και απορίες, όπως αν είπατε για συγκεκριμένα υλικά ή τελικά τι παραγγείλατε γενικά. Με την Orderit όλες αυτές οι απορίες εκλείπουν, καθώς πια έχετε άμεση πρόσβαση στην παραγγελία σας, καθώς και στο ιστορικό παραγγελιών σας.

Πλέον ήρθε η ώρα να ξεχάσετε τα κίτρινα post-it και τις άπειρες ώρες στο τηλέφωνο. Είσαι πολύ τυχερός που είσαι τώρα νέος στην κουζίνα, καθώς θα υποδεχτείς κι εσύ τη νέα εποχή της παραγγελιοληψίας.

Βρείτε την Orderit και στο Instagram.